Ez a gomba ehető.
Syn.: Xerocomus badius; Boletus badius; Barna nemezestinóru
Kalap: 4-10 (15) cm átmérőjű, félgömb alakú, domború, végül ellaposodik. Gesztenye, csokoládé- vagy vörösbarna színű, fiatalon hamvas, majd csupasz, kissé ragadóssá válhat, különösen nedves időben.
Csöves rész: kissé tág pórusú, fakósárga, majd olívzöldes lesz, nyomásra kékül.
Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, de lehet hasas is, világosbarna, barnás, vörösbarnás, hamvas felületű.
Hús: vastag, fehéres, halványsárgás, vágásra többé-kevésbé kékül, szaga, íze kissé gyümölcsszerű.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: az ehető gesztenye üregestinóruval, ízletes vargányával és a nem ehető epeízű tinóruval téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.22 Bükk, Jávorkút Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.06 Bükk, Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2007.09.16 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |
2007.09.16 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.16 Bükk-Hollóstető Fotó: Hodobay Mária |