MIGE
2024. december 03.
Ferenc, Olívia

Fűrészeslemezű pereszke - Tricholoma viridilutescens

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Tricholoma sejunctum var. coniferarum

 

Kalap: 40-80 (-110) mm, kezdetben csúcsos vagy harang alakú, később domború vagy lapos, gyakran púpos; felülete bársonyos, száraz vagy enyhén tapadós, sötét olívzölden vagy majdnem feketén benőtten szálas, különösen a közepén; pereme citromsárga, halvány krómsárga, barnássárga, közepén néha sárgásbarna.

 

Lemezek: lefutók, szélesek, fehérek vagy sárgás árnyalatúak, elsősorban az élek mentén.

 

Tönk: 50-120 x 10-15 (-20) mm, hengeres vagy bázisa felé vékonyodó; felülete sima vagy sűrűn szálas, fehér, sokszor sárgán foltosodó, bázisa gyakran rózsaszínes árnyalatú.

 

Hús: fehér vagy sárgás, tönkbázisban gyakran húsrózsás; szaga gyenge, édeskés, vágás után lisztszagú; íze lisztszerű, enyhe.

 

Mikroszkópos jellemzők: spóra 5,3-8,7 x 4,4-7,3 µm, széles ellipszoid; bazídium 25-40 x 8-10 µm, 4-spórás, ritkán 2-spórás; keilocisztídiumok nem találhatók; csatos kapcsolódások nincsenek.

 

Előfordulás: luc (Picea), jegenyefenyő (Abies) alatt, nedves, tápanyagban szegény talajon, augusztustól októberig.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló fajok: a cirmoskalapú pereszke (Tricholoma sejunctum) kalapja zöldes színű, lombos fák, bükk (Fagus), tölgy (Quercus), mogyoró (Corylus) és gyertyán (Carpinus) alatt nő, leginkább meszes talajon, keilocisztídiumok gyakran megfigyelhetők.

 

Forrás:

Christensen M., Heilmann-Clausen J. (2013): The genus Tricholoma. Fungi of Northern Europe, Vol 4, p. 110-111.

Index Fungorum

Funga Hungarica

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2022.02.16).

 


2024.10.21 Zubogy, lucosban
Fotó: Szilvásy Edit
 
2024.10.21 Zubogy, lucosban
Fotó: Szilvásy Edit
 
2024.10.21 Zubogy, lucosban
Fotó: Szilvásy Edit
 
2020.11.01 Őrség, Szalafő
Gyűjtő: Nagy Angelina, Dima Bálint, fotó: Nagy Angelina
 

Vissza a fajlistához