Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-7 (10) cm, kúposból kiterülő, tompa púpos; széle aláhajló, szabálytalan, behasadozó; felszíne fényes, sugarasan benőtten szálas; színe sötétszürke vagy feketésszürke, krémszínű beütésekkel.
Lemezek: sűrűk, pereszkefoggal lefutók, fehérek, az esetek többségében sárgán foltosak.
Tönk: 7-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, görbülhet, lefelé szélesedhet vagy keskenyedhet, fehéres, hosszanti szálas, általában sárga foltokkal.
Hús: rostos, fehér vagy sárgás, szürkül elvágva, lisztes ízű és szagú.
Termőhely és idő: fenyőerdőkben, ritkán bükkösökben, szeptembertől novemberig a középhegységektől a magashegységekig.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2015.11.14 Zubogy Fotó: Szilvásy Edit | 2015.11.14 Zubogy Fotó: Szilvásy Edit | 2015.11.14 Zubogy Fotó: Szilvásy Edit |
2015.11.14 Zubogy Fotó: Szilvásy Edit | 2015.11.14 Zubogy Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.24 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit |
2012.11.24 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2012.10.23 Bükk, Bolhás Fotó: Kaposvári László | 2010.11.01 Pilis hegység, Budakalász Fotó: Szilvásy Edit |
2010.11.01 Pilis hegység, Budakalász Fotó: Szilvásy Edit | 2008.10.25 Bükk, Bolhás Fotó: Kaposvári László | 2005.10 Fotó: Zygmunt Augustowski |