MIGE
2024. december 10.
Judit

Rózsáslemezű pereszke - Tricholoma orirubens

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: enyhén domború, gyorsan kiterülő, barnásszürke, ezüstszürke, feketén szálas, pikkelyes. A széle felé világosabb, néha halvány rózsaszín árnyalatú.

 

Lemezek: szürkésfehérek, majd vöröses árnyalatúak, főleg a lemezek éle rózsás.

 

Tönk: felül fehér, halvány szürkésbarnán szálas, alsó felében azonban kék, zöldeskék foltok jelennek meg, alja rózsaszínű is lehet.

 

Hús: ugyanúgy színeződik a húsa is, mely fűszeres illatú, jóízű.

 

Előfordulás: szeptembertől novemberig, lombos erdőkben fordul elő.

 

Étkezési érték: ehető. (!!!)

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2015.11.01 Bükk, Hámori-tó
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.11.01 Bükk, Hámori-tó
Fotó: Szilvásy Edit
 
A kalap pikkelyezettsége
A kalap pikkelyezettsége
2015.11.01 Bükk, Hámori-tó
Fotó: Szilvásy Edit
 
Egy öregebb példány lemezei
Egy öregebb példány lemezei
2015.11.01 Bükk, Hámori-tó
Fotó: Szilvásy Edit
 
Ott a kék szín a tönk aljában
Ott a kék szín a tönk aljában
2015.11.01 Bükk, Hámori-tó
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.10.12 Mátra, MMT találkozó
Fotó: Kőszeginé Tóth Judit, ZGE
 
2010.10.20 Eger, Nagy-Eged hegy
Fotó: Leskó Gabriella
 
2007.10.12 Országos gombakiállítás, Budapest
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a fajlistához