Ez a gomba ehető.
Kalap: enyhén domború, gyorsan kiterülő, barnásszürke, ezüstszürke, feketén szálas, pikkelyes. A széle felé világosabb, néha halvány rózsaszín árnyalatú.
Lemezek: szürkésfehérek, majd vöröses árnyalatúak, főleg a lemezek éle rózsás.
Tönk: felül fehér, halvány szürkésbarnán szálas, alsó felében azonban kék, zöldeskék foltok jelennek meg, alja rózsaszínű is lehet.
Hús: ugyanúgy színeződik a húsa is, mely fűszeres illatú, jóízű.
Előfordulás: szeptembertől novemberig, lombos erdőkben fordul elő.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2015.11.01 Bükk, Hámori-tó Fotó: Szilvásy Edit | 2015.11.01 Bükk, Hámori-tó Fotó: Szilvásy Edit | A kalap pikkelyezettsége 2015.11.01 Bükk, Hámori-tó Fotó: Szilvásy Edit |
Egy öregebb példány lemezei 2015.11.01 Bükk, Hámori-tó Fotó: Szilvásy Edit | Ott a kék szín a tönk aljában 2015.11.01 Bükk, Hámori-tó Fotó: Szilvásy Edit | 2013.10.12 Mátra, MMT találkozó Fotó: Kőszeginé Tóth Judit, ZGE |
2010.10.20 Eger, Nagy-Eged hegy Fotó: Leskó Gabriella | 2007.10.12 Országos gombakiállítás, Budapest Fotó: Szűcs Béla |