Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-10 cm széles, hófehér, közepe idősen kissé okkeres színű lehet, felülete jellegzetesen selymes, nedves időben tapadós.
Lemezek: fehérek, vékonyak, sűrűn állók.
Tönk: fehér, felülete selymesen szálas, elvékonyodó alján gyakran jellegzetes, zöldeskék foltok láthatók.
Hús: szagtalan vagy kissé lisztszagú, nem csípős, kissé lisztízű.
Előfordulás: szeptember - október, lomb és vegyeserdőben, elsősorban tölgy, bükk és nyír alatt, savanyú talajon. Hazánkban nem gyakori gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de nem különösebben ízletes gombafaj. (!!!)
Hasonló fajok: émelyítő pereszke, fehér pereszke, nehézszagú pereszke, a szappanszagú pereszke fehéres példányai (mérgező).
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.08.24 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.24 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.08.24 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2016.08.24 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.28 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2010.10.02 Cserehát Fotó: Magyar Józsefné | 2010.09.05 Pilis Fotó: Szilvásy Edit | 2010.09.05 Pilis Fotó: Szilvásy Edit |