MIGE
2024. július 20.
Illés

Sárga harmatgomba - Stropharia coronilla

Mérgező gomba!EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!


Syn.: Psilocybe coronilla

 

Kalap: 2-4 cm széles, félgömbölyű, domború, végül laposan kiterül. A széle sokáig aláhajló. Felszíne sima, nedvesen gyengén ragadós, száraz időben finoman nemezes, sőt pikkelykés, fénytelen, vagy selymesen fényes. Élénk okkersárga, narancssárga színe a szélétől kezdve kifakul.

 

Lemezek: világos szürkésbarnák, később kékes-ibolyás, vagy vörösesbarnás árnyalatúak, hiszen spórapora is vörösesbarna. Sűrűk, tönkhöz nőttek, élük fehéren pihés.

 

Tönk: zömök, egyenletesen vastag, de nyúlánk is lehet, ha magas fűben terem. Az alja elkeskenyedő, legfeljebb idős korában csövesedik.  Merev tapintású, törékeny. Gallérja vastag, fehér, pereme bordás, idősebb korban, ha nem töredezik szét, a ráhulló spórától sötétbarna. A tönk felszíne a gallér fölött sima, vagy finoman hosszanti szálak díszítik, alatta selymesen fehér, majd sárgásbarna árnyalatú lesz.

 

Hús: fehér, a kalapban vékony. Csaknem szagtalan, íze jellegtelen vagy kissé torokkaparó.

 

Előfordulás: napos, füves területek gombája, amely tápanyagszegény talajon éppúgy megjelenik, mint túltrágyázott kertekben vagy parkokban. Réteken, legelőkön vagy füves, gyomos városi útszéleken egyaránt terem. Egyesével vagy néhányadmagával jelenik meg, tavasztól a tél elejéig.

 

Étkezési érték: mérgező.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Rétek, legelők és pázsitok gombái

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2023.11.13 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2023.11.13 Bükkszék
Fotó: Szabó Ernő levelezőnk
 
2008.10.07 Miskolc, Csanyik
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.07 Miskolc, Csanyik
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához