Ez a gomba ehető.
Syn.: Varas galambgomba
Kalap: 5-15cm, szögletes alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, bordázott; felszíne száraz, hamar apró részekre repedező először a szélén; színe először fehéressárga, de hamar zöld, olívzöld, smaragdzöld, kékeszöld, általában a közepe feketés.
Lemezek: krémszínűek, sűrűk, törékenyek, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, öregen okkeresen foltosodnak.
Tönk: 3-7 x max. 4 cm, vaskos, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen barnásan foltosodik.
Hús: fehér, kemény, öregen puhul, elvágva okkeresen foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú.
Termőhely és idő: lomberdőkben, júniustól szeptemberig, elterjedt, helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)
Megjegyzések: A Russula cutefracta fajjal téveszthető össze, mely csak a szélén repedezik és mindig van barna szín a kalapján.
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.08.10 Pilis Fotó: Torma Henriett levelezőnk | 2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.26 Cserehát, Ragály Fotó: Szűcs Béla |
2012.07.26 Cserehát, Ragály Fotó: Szűcs Béla | 2012.07.06 Sepsiszentgyörgy, Erdély Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | 2009.07.19 Zemplén, Kishuta Fotó: Szűcs Béla |
2009.07.19 Zemplén, Kishuta Fotó: Szűcs Béla | 2007.09.02 Miskolc-Csanyik Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.03 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |
2006.09.03 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.21 Pingyom-tető Fotó: Szűcs Béla |