Ez a gomba ehető.
Kalap: félgömbölyű kalapja gyorsan kiterül, közepe kissé bemélyed. Kalapbőre sima, tapadós, szárazon fényes, rásimuló, sugarasan futó finom szálakkal. Foltosan fakuló kalapján az acélszürke sokféle árnyalattal keveredhet. Gyakoribb a kékesszürke, a zöldesszürke, a gyöngyszürke, a lilásszürke. Mindez csaknem a feketéig mélyülhet, vagy fehéresszürkére fakulhat, okkeres, szürkésbarnás foltokkal.
Lemezek: fehéres krémszínűek, végül fakósárgák lesznek.
Spórapor: okkeres.
Tönk: öregen fakószürkés, okkeres, barnás foltokkal és üreges.
Hús: fehér, csaknem szagtalan, idősebb példányok lemezei kissé csípősek.
Előfordulás: hegyvidékeken élő gomba. A nyárfát, nyírfát követi a hegyi patakok szélén, ahol kisavanyodott, mindig nyirkos a talaj. Ritkábban bükk, gyertyán vagy tölgy alatt is találták. Nyári gomba, de október elején is gyűjtöttük még.
Étkezési érték: ehető gomba. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre – Gombaválogató 4
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | 2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.08.02 Cserehát, Zubogy Fotó: Szilvásy Edit |
2012.08.02 Cserehát, Zubogy Fotó: Szilvásy Edit | 2012.06.30 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.06.30 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit |
2012.06.30 Bükkszentkereszt Fotó: Magyar Józsefné |