Ez a gomba ehető.
Kalap: nagyobb termetű, borvörös, rózsásbarna színű, közepe öregen kifakul, krémsárgán, zöldessárgán foltosodik. Kalapbőre fénytelen, nedves időben kissé tapadós.
Lemezek: halvány vajsárga, majd okkeres árnyalatú.
Tönk: feltűnően kemény, vastag, nyomásra mézsárgás, halványbarnás foltok jelennek meg rajta.
Hús: barnuló húsú.
Előfordulás: csaknem mindig bükkfákkal él együtt, ritkában gyertyán vagy tölgy alatt is láthatjuk. Nyári, koraőszi, hazánkban ritka gombafaj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2
Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.08.18 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.08.18 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2011.07.03 Bükkszentkereszt Fotó: Kaposvári László |
2008.09.28 Bükk, Bánkút Fotó: Hodobay Mária | 2008.09.28 Bükk, Bánkút Fotó: Hodobay Mária |