Ez a gomba ehető.
Kalap: 4-10 cm széles, húsos, félgömb alakúból későn kiterülő, közepe lehet bemélyedő; széle sokáig aláhajló, öregen kissé bordás; felszíne síkos; sárgásnarancs vagy narancsvörös, idősen gyakran sárgásra kifakul, a kukacrágások helyén és a kalap peremén hamuszürkére színeződik, széle csak idősen lesz röviden bordás.
Lemezek: középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok, eleinte fehéresek, majd krémokkeresek, élük szürkülő.
Tönk: 4-10 x max. 3 cm, kemény, hengeres, fehér, hosszanti ráncoltsággal, öregen erősen szürkül.
Hús: fehéres, megvágva kissé vörösödik, majd szürkül, puha, jó ízű, jó szagú.
Spóra: izoláltan tüskés, kissé hálózatos, elliptikus, 9-12 (14) x 7-9 (10) µm. Spórapora világos okker.
Előfordulás: VII-X; hegyvidéken főként luc-, de kéttűs fenyő és nyír alatt is nőhet, erősen savanyú, mohás talajon, tőzeglápokban. Magyarországon nagyon ritka.
Étkezési érték: ehető faj, azonban ha rábukkanunk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Hasonló fajok: krómsárga galambgomba, a szürkülő galambgomba hazánkban nem fordul elő, gyászos galambgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2017.09.13).
2017.08.21 Erdély, Lucs, tőzegláp Fotó: Szűcs Béla, határozás: Pál-Fám Ferenc | 2017.08.21 Erdély, Lucs, tőzegláp Fotó: Szűcs Béla, határozás: Pál-Fám Ferenc | 2017.08.21 Erdély, Lucs, tőzegláp Fotó: Szűcs Béla, határozás: Pál-Fám Ferenc |
2017.08.21 Erdély, Lucs, tőzegláp Fotó: Szűcs Béla, határozás: Pál-Fám Ferenc | XVII. Erdélyi Gombásztábor 2017.08.20 Erdély, Bálványos Fotó: Szűcs Béla, hat.: Pál-Fám Ferenc, Benedek Lajos |