Ez a gomba ehető.
Syn.: Russula chamaeleontina, Russula vitellina
Kalap: 3-8 cm átmérőjű, színe nagyon változatos, sárgás-rózsás-narancsos, gyakran kettős színű, a sárgás és narancsvöröses szín árnyalatai egyszerre jelennek meg, de teljesen citromsárga is lehet, széle rózsásvöröses.
Lemezek: okkersárgásak.
Tönk: fehér.
Hús: fehér, puha, törékeny, illata kellemes, gyümölcsre emlékeztető, de idősebb korban borecet vagy mustármártás szaga is lehet. Íze nem csípős, szaga édeskés, gyümölcsszerű.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, elsősorban gyertyános-tölgyesekben és bükkösökben nő. Hazánkban gyakori gombafaj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Forrás: Gminder és Böhning - Melyik ez a gomba ?
Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2010.08.12 Miskolc, Népkert Fotó: Kaposvári László | 2010.07.31 Budakeszi Fotó: Szilvási Edit |