Ez a gomba ehető.
Syn.: Rozites caperatus - Ráncos fenyőgomba
Kalap: 5-10 cm átmérőjű, félgömb alakúból domború, későn és behasadozva kiterülő, középen gyakran tompa púpos; széle beszakadozó; felszíne sugarasan szálas, lehet sugarasan ráncolt is; színe sápadt okker, okkersárga vagy bézsbarna.
Lemezek: krémszínűek, majd vörösesokkerre színeződnek a spóráktól, sűrűk, tönkhöz nőttek, élük fűrészes.
Tönk: 6-13 cm hosszú, max 2 cm vastag, hengeres, krém vagy bézs színű, a fejlett gallér fölött hosszanti bordás, alatta hosszanti gyapjas- szálas.
Hús: fehéres, kellemes ízű és szagú. (!!!)
Termőhely és idő: főleg hegyvidéki fenyvesekben, ritkán lomberdőben is júliustól októberig, helyenként gyakori.
Étkezési érték: ehető, ízletes gomba.
Megjegyzés:
Elkülönítő bélyegek:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |