Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: 4-10 cm magas, korallszerűen elágazó, az ágak viszonylag merevek, vékonyak és függőlegesen állók. Sárgás, okkeres vagy húsokkeres, megdörzsölve, nyomásra rozsdabarnára színeződik. A termőréteg az ágak végét borítja.
Tönkszerű alja rövid, vékony, gyökérszerű micéliumzsinórban folytatódik.
Hús: piszkosfehéres, bőrszínű, szívós, rugalmas. Kesernyés ízű.
Előfordulás: VIII-XII; lomb-, ritkábban fenyőerdőben, elsősorban korhadt lombos fán, lehullott ágakon vagy tuskón, néha talajon. Hazánkban gyakori.
Étkezési érték: nem ehető, étkezésre alkalmatlan faj.
Hasonló fajok: A fenyő-korallgomba spórái tüskések, a bőrsárga korallgomba színe nyomásra nem változik, a zöldfogú korallgomba termőteste kicsi, max. 7 cm magas, felfelé álló, sárgászöldes ágai nyomásra zöldülnek, spórái tüskések, fenyőerdő talaján nő, hazánkban elég ritka, nem ehető faj.
Megjegyzés: több korallgomba faj tönkbázisán található gyökérszerű micéliumzsinór, amely a merev korallgombánál nagyrészt csat nélküli hifákból áll.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() |