Ez a gomba ehető.
Syn.: Psathyrella hydrophila
Kalap: 2-8 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik, szélén hamar eltűnő, gyenge fátyolmaradványok lehetnek, nedvesen sötétbarna, szárazon mézbarna, barnás, szélén gyakran sötétebb sáv látható.
Lemezek: szélesen a tönkre nőnek, sűrűn állók, fiatalon halványbarnák, majd csokoládébarnák lesznek, élük világosabb.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag, hengeres, csoportos, fehéres, felülete selymesen fénylő.
Hús: vékony, törékeny, fehéres, szaga kissé kakaóra emlékeztető, íze nem jellegzetes.
Előfordulás: áprilistól decemberig, lomberdőben, korhadó faanyagon vagy annak közelében, a talajon növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: több hasonló külsejű porhanyósgomba létezik. Az ehető fehér porhanyósgombával téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |