Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: fiatalon félgömbölyű, majd domború kalapja aláhajló szélű marad. Teljesen egyszínű gomba: kezdetben élénk citromsárga, majd egyre erősebb vörösesbarna árnyalatú lesz. Ugyanilyen színű pikkelyek borítják, amelyek miatt kalapja, tönkje érdes tapintású. Később ezek a felálló pikkelyek kalapjáról lekopnak, legfeljebb a peremén maradnak meg. Ekkor csupasz kalapja nedvesen tapadós.
Lemezek: szélesen a tönkhöz nőttek, előbb citromsárgák, majd barnássárgák, de spórapora vöröses fakóbarna.
Tönk: a galléröv felett csaknem sima, vagy lisztszerűen szemcsés.
Hús: kénsárga, fiatalon kellemes, fűszeres illatú, majd retekszagú, íze undorítóan keserű.
Előfordulás: korhadó fenyőtuskón, mohával borított földön, heverő fenyőtörzseken, fatörmeléken terem, kisebb csoportokban, de magányosan is előfordulhat. Ritkán lombos erdőben is él. Nyárvégi, őszi gomba.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.10.10 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.10 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.10 Bükkaranyos Fotó: Szűcs Béla |
2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2012.07.26 Bükk, Bánkút Fotó: Szilvásy Edit | 2010.09.24 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2008.08.29 Bükk, Bánkút Fotó: Magyar Józsefné | 2008.08.11 Bükk, Bánkút Fotó: Magyar Józsefné |