Ez a gomba ehető.
Syn.: Limacella guttata, Limacella lenticularis, izzadó őzlábgomba
Kalap: 4-10 cm széles, húsos, fehéres, krémszínű, bőrszínű, felülete nyálkás, csupasz, fiatalon kissé ráncolt.
Lemezek: sűrűn állók, élük finoman csipkézett, fehérek, krémszínűek.
Tönk: nem nyálkás, fehér, gyakran gumós, felülete finoman pelyhes vagy csupasz. A gallér hártyás; erősen lisztszagú és -ízű.
Spóra: kerek, sima, 4,5-6 µm, nem amiloid. Spórapora fehér.
Előfordulás: VIII-X; talajlakó szaprotróf, lomb- és fenyőerdőben, elsősorban laza, humuszos talajon nő. Magyarországon nem gyakori (VL3).
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Megjegyzés: a tönk felső részén és a galléron folyadékcseppek jelenhetnek meg, amelyek beszáradva sötét foltot hagynak a felületen (innen származik a faj neve).
Hasonló fajok: fehér tarlógomba, foltosodó őzlábgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
https://www.mycobank.org/page/Name%20details%20page/30578
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a források alapján Szűcs Béla jegyezte (2020.01.02).
Patakvölgy, vegyes lomberdő 2019.10.18 Kismaros, Börzsönyliget Fotó: Császárné Erdélyi Katalin levelezőnk | Patakvölgy, vegyes lomberdő 2016.10.18 Kismaros, Börzsönyliget Fotó: Császárné Erdélyi Katalin levelezőnk | Patakvölgy, vegyes lomberdő 2016.10.18 Kismaros, Börzsönyliget Fotó: Császárné Erdélyi Katalin levelezőnk |
Patakvölgy, vegyes lomberdő 2016.10.18 Kismaros, Börzsönyliget Fotó: Császárné Erdélyi Katalin levelezőnk |