Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Leccinum quercinum, kozákgomba, vörös érdestinóru
Kalap: 6-15 cm átmérőjű, eleinte félgömb alakú, majd kissé kiterül. Téglaszínű, narancsbarna vagy rozsdabarna, fiatalon nemezes, később sima, a bőre a kalap szélén ránő a csöves részre.
Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, szűk pórusú, fiatalon piszkosfehér, később szürkésbarnás lesz, nyomásra szürkül.
Tönk: 11-18 cm hosszú, 2-3,5 cm vastag, megnyúlt, hengeres, fehéres alapon halványbarnás, végül barnásvörös szemcsékkel, pikkelyekkel díszített.
Hús: a kalapban hamar puhul, a tönkben megkeményedik, fehér, elvágva lilásrózsaszín árnyalatú, majd szürkésibolyás lesz, szag és íz nem jellemző.
Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajon, lomberdőben, főleg tölgyek alatt, elég gyakori.
Étkezési érték: csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható! (!!!)
Megjegyzés: mérgező fajjal nem téveszthető össze. Nagyon hasonló a nyárfa alatt növő, szintén ehető vörös érdestinóru (Leccinum albostipitatum).
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
http://www.gombanet.hu/vadon-termo-eheto-es-arusithato-gombak
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.08.06 Bükkszentlászló Fotó: Szilvásy Edit | 2012.09.22 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.08.13 Bükk Fotó: Tóthné Palitz Noémi |
2010.08.11 Bükkszentlászló Fotó: Szilvásy Edit | 2007.10.09 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2007.10.09 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |
2007.10.02 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.22 Ispánk Fotó: Hodobay Mária | 2007.08.18 Bükk, Szentlélek Fotó: Kaposvári László |