Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-8 cm széles, idővel ellaposodó, fehéres, majd sárgászöldes, idősen olívszürkés, nedvesen tapadós, bőre nem nő túl a peremén.
Termőréteg: fiatalon fehéres, nyomásra okkeresedő.
Tönk: fehéres alapon hasonló színű pikkelyekkel, melyek idővel húsbarnásak lesznek, alja idősen zöldes.
Hús: fehéres, enyhén rózsásodó, a tönk aljában olajzöldes, a kalapban hamar megpuhul.
Előfordulás: szeptembertől októberig, tőzegmoha-lápokon, nyír alatt, hazánkban ritka faj.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén. (!!!)
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Hódor Tibor |