Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Nyárfa-tinóru
Kalap: 7-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, szürkésbarna, sötétszürke, feketésbarna, a bőre a kalap szélén túlnő.
Termőréteg: a tönk előtt felkanyarodik, apró pórusú, eleinte piszkosfehér, majd szürkésbarna lesz.
Tönk: 12-20 cm hosszú, 2-4 cm vastag, a közepén gyakran kissé hasas, a tövénél elvékonyodhat, alapszíne fehéres, rajta sötétszürke, feketés, szabálytalanul elhelyezkedő vagy hálózatosan összekötött pikkelyek vannak, a tövénél kissé zöldes.
Hús: a kalapban puhuló, a tönkben megkeményedik, vágáskor vörösödik, majd szürkésfekete lesz, a bázisban kékül vagy zöldül, szaga, íze nem jellegzetes.
Előfordulás: májustól októberig, kizárólag nyárfa alatt növő, egyes helyeken gyakori gombafaj.
Étkezési érték: csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható! (!!!)
Megjegyzés: mérgező fajjal nem, csak az ehető sötét érdestinóruval téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Index Fungorum
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
http://www.gombanet.hu/vadon-termo-eheto-es-arusithato-gombak
2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László | 2012.05.18 Miskolc, Dudujka-völgy Fotó: Kaposvári László | 2011.09.03 Zempléni hg., Újhuta Fotó: Szilvásy Edit |
2011.06.18 Miskolc, Dudujka Fotó: Kaposvári László | 2008.10.19 Bükk, Sebesvíz Fotó: Hodobay Mária | 2008.05.29 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |
2007.08.16 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.12 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.12 Cserehát Fotó: Hodobay Mária |
2006.09.12 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.07 Cserehát Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.07 Cserehát Fotó: Hodobay Mária |
2006.08.16 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.08.16 Cserehát, Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |