MIGE
2024. december 10.
Judit

Nyárfa-érdestinóru - Leccinum duriusculum

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


Syn.: Nyárfa-tinóru

 

Kalap: 7-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd kiterül, szürkésbarna, sötétszürke, feketésbarna, a bőre a kalap szélén túlnő.

 

Termőréteg: a tönk előtt felkanyarodik, apró pórusú, eleinte piszkosfehér, majd szürkésbarna lesz.

 

Tönk: 12-20 cm hosszú, 2-4 cm vastag, a közepén gyakran kissé hasas, a tövénél elvékonyodhat, alapszíne fehéres, rajta sötétszürke, feketés, szabálytalanul elhelyezkedő vagy hálózatosan összekötött pikkelyek vannak, a tövénél kissé zöldes.

 

Hús: a kalapban puhuló, a tönkben megkeményedik, vágáskor vörösödik, majd szürkésfekete lesz, a bázisban kékül vagy zöldül, szaga, íze nem jellegzetes.

 

Előfordulás: májustól októberig, kizárólag nyárfa alatt növő, egyes helyeken gyakori gombafaj.

 

Étkezési érték: csak fiatalon és 20 perc hőkezelés után fogyasztható! (!!!)

 

Megjegyzés: mérgező fajjal nem, csak az ehető sötét érdestinóruval téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Index Fungorum

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              http://www.gombanet.hu/vadon-termo-eheto-es-arusithato-gombak

 


2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László
 
2012.05.18 Miskolc, Dudujka-völgy
Fotó: Kaposvári László
 
2011.09.03 Zempléni hg., Újhuta
Fotó: Szilvásy Edit
 
2011.06.18 Miskolc, Dudujka
Fotó: Kaposvári László
 
2008.10.19 Bükk, Sebesvíz
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.05.29 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.16 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.12 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.12 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.12 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.07 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.07 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.16 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.16 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a fajlistához