Ez a gomba ehető.
Syn.: Leccinum crocipodium, Leccinum nigrescens
Kalap: 3,5-10 (15) cm átmérőjű, félgömb alakú, de legfeljebb erősen domború lesz, széle aláhajló, a kalapbőr a trámán túlnő, felszíne molyhos vagy bőrszerű, repedező, ilyenkor a kalapbőr repedezik, színe okkerbarna, barna, gesztenyebarna vagy sárgásbarna.
Tráma, termőréteg: szűk pórusú, vastag, öblösen felkanyarodó, sárga, öregen szürkés vagy feketés lesz, nyomásra barnásfeketés.
Tönk: karcsú, 6-9 (11) cm hosszú, 1,3-2,5 (4) cm vastag, hengeres, lefelé egyenletesen vastagodik, görbülhet, sárga alapon felül sárga, lefelé feketésbarna, apró, sűrű pikkelyekkel borított, melyek hosszirányban rendeződnek.
Hús: kemény, merev, fehér, először pirul, majd tönkben hamarább, kalapban később szürkül, jóízű, jószagú.
Előfordulás: savanyú talajú lomberdőkben, főleg tölgyesekben , nyártól kora őszig. Ritkasága miatt kímélendő gomba.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzés: Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges.
Jellemző bélyegek:
Sárga trámája miatt más Leccinum fajjal nem téveszthető össze.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Torma Henriett levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Hegedüs Ferencné | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária |