Ez a gomba ehető.
Syn.: Leccinum rufum, Leccinum aurantiacum s. Pilat
Kalap: 5-15-(20) cm átmérőjű, gömb alakúból domború, húsos széle a trámán túlnő, lehet cafrangos, felszíne sima, lehet repedező, színe barnáspiros.
Tráma,termőréteg: vastag, felkanyarodó, szűk pórusú, krémszínűből öregen barnásszürkés lesz.
Tönk: karcsú, 10-20 cm hosszú, 2-4 cm vastag, lefelé egyenletesen szélesedő, hengeres, fehér színű, rajta először fehér, majd vörösbarna vagy feketésbarna pikkelykékkel bázisa felé lehet zöldeskék színárnyalat.
Hús: kemény, fehér, elvágva szürkésrózsaszín árnyalatú, majd fekete lesz, a tönk bázisában kékeszöld árnyalattal szag és íz nem jellemző.
Termőhely és idő: obligát nyárfamikorrhizás, világos erdőkben, nyártól kora őszig.
Étkezési érték: ehető. (!!!)
Megjegyzések: Az érdestinóruk azonosításához legtöbbször a mikorrhizapartner ismerete szükséges. Összetéveszthető a más mikorrhizapartnerrel élő, nem feketedő, csupán szürkülő húsú Leccinum aurantiacum és a Leccinum vulpinum fajokkal.
Jellemző bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Dénes | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Kaposvári László | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Hodobay Mária |