Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Édes keserűgomba, édeskés keserűgomba
Kalap: 3-7 cm széles, gyakran hegyesen púpos, okkeres bőr- vagy mogyorószínű, húsbarnás árnyalattal, gyengén higrofán. Felülete nedvesen kissé zsíros fényű, széle gyakran világosabb és rovátkolt.
Lemezek: fiatalon krémszínűek, majd halvány fahéjvörösesek, rozsdásan foltosodók.
Tönk: halvány húsbarnás, okkeres, alján gyakran szöszös.
Hús: A tejnedv fehéres, kissé vízszerű, változatlan marad; gyengén poloskaszagú, enyhe vagy kesernyés, ritkán csípős utóízzel.
Spóra: bibircses-tarajos, elliptikus, 8-9,5 x 6,5-7,5 μm.
Előfordulás: VI-XI; lomberdőben, főleg bükk és tölgy alatt, többnyire savanyú talajokon. Hazánkban gyakori faj.
Étkezési érték: a német szakirodalom szerint az enyhe ízű példányok ehetők. (!!!)
Hasonló fajok: vörösbarna tejelőgomba, korai tejelőgomba, rőt tejelőgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.11.10.).
2018.10.20 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | 2018.10.20 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit | 2018.10.20 Bükk, Forrásvölgy Fotó: Szilvásy Edit |
2014.11.09 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit | 2014.11.09 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit | 2014.11.09 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit |
2014.11.09 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit | Lactarius subdulcis töve 2014.11.09 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit | Lactrius subdulcis kalap bordázott széllel 2014.11.09 Budakeszi Fotó: Szilvásy Edit |