Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Rőt keserűgomba
Kalap: 3-10 cm átmérőjű, kezdetben domború, majd ellaposodik, végül kissé tölcséressé válik, közepén többé-kevésbé csúcsos púp látható, széle sokáig begöngyölt, vörösbarna, felülete deres.
Lemezek: a tönkre ránőnek vagy kissé lefutók, fiatalon krémszínűek, majd húsvörös-okker színűek lesznek.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, hengeres, a kalaphoz hasonló színű vagy egy kissé halványabb, felülete fiatalon deres, később többé-kevésbé csupasz.
Hús: merev, kemény, halvány vörösesbarnás, tejnedve fehér, nem változik, gyantaillatú, égetően csípős ízű.
Előfordulás: júniustól novemberig, savanyú talajú fenyvesekben és nyír alatt növő, nem ritka faj.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: hasonló a sima kalapú, poloskaszagú, nem ehető vörösbarna tejelőgomba és a megbarnuló tejnedvű, nem púpos kalapú, heringszagú, ehető kenyérgomba.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A honlapon levő valamennyi tartalom (különös tekintettel fotókra, fajleírásokra és cikkekre) közvetlenül a honlapról történő bármilyen célú tovább hasznosítását (másolás, más felületen való megjelenítés, mesterséges intelligenciával kapcsolatos használat, stb.) megtiltjuk!
Ilyen igény esetén csak a szerzői joggal rendelkező tulajdonosok az illetékesek!
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvássy Edit | ![]() Fotó: Hegedüs Ferencné |