Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 2-5 cm, domborúból hamar kiterülő, közepe bemélyedő, széle gyakran szabálytalan vagy csipkés, felszíne bársonyos vagy apró pikkelykés, színe szürkésrózsaszín vagy téglaszín vagy halvány borszürke, a széle felé lehet zónázott.
Lemezek: középsűrűk vagy ritkák, tönkhöz nőttek vagy lefutók, okkeres-rózsaszínűek.
Tönk: 2,5-5 x 1-(2) cm, hengeres, de sokszor szabálytalan is lehet, sima, halvány rózsaszín, okkeres csúccsal, később okkeres lesz.
Hús: törékeny, krémszínű tej, fehér vagy vizenyős, íze enyhén keserű, esetleg csíphet egy kissé.
Spóra: Spórapora fehéres, spórája 6,5-9 x 5,5-6,5 µm, elliptikustól széles elliptikusig, az 1 µm magas tüskék hálózatba állnak össze.
Előfordulás: patakmenti égerligetekben, nyár végétől késő őszig. Égermikorrhizás.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: A szőrös kalapú, nyírhez kötött Lactarius spinosulussal (pikkelykés tejelőgomba) téveszthető össze.
Elkülönítő bélyegei:
- bársonyos vagy pikkelykés kalap
- jellegzetes szín
- élőhely.
Forrás: TERRA 2013
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2016.03.19.).
2015.10.17 Batyk, égeres láprét Fotó: Vikár József levelezőnk |