Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Édesszagú tejelőgomba, fakó tejelőgomba, kókuszillatú tejelőgomba
Kalap: 2-6 cm széles, kissé bemélyedő, közepe többnyire kicsiny hegyes púppal. Krémrózsás, szürkésbarnás, húsokkeres színű, halvány húslilás árnyalattal. Többnyire nem zónázott, felülete száraz, matt, deres-nemezes.
Lemezek: krémszínűek, halvány okkeresek.
Tönk: fehéres, halvány hússárgás, idővel üregesedő, elég törékeny.
Hús: puha, szivacsos, a tejnedv fehér marad. Feltűnően kellemes kókuszillatú. Gyorsan csípős ízű lesz.
Spóra: szemcsés, részben hálózatos, elliptikus, 6,5-8,5 x 5,5-6,5 μm.
Előfordulás: VIII-X; lomb- és vegyeserdőben, nyír alatt, főleg savanyú talajokon. Hazánkban ritka gombafaj.
Hasonló fajok: a szagos tejelőgomba kalapja sötétebb, fenyőerdőben terem; a daróc-tejelőgomba nagyobb termetű, fűszeres, Maggi-kocka illatú.
Étkezési érték: Az illatos tejelőgomba kókuszillatú, ezért azt gondolnánk, hogy ehető. Megkóstolva azonban csípős íze egyértelművé teszi, hogy étkezésre alkalmatlan gombafaj. Ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla készítette (2015.11.02.).
2015.11.01 Bükk, Létrástető Fotó: Szilvásy Edit | 2015.11.01 Bükk, Létrástető Fotó: Szilvásy Edit | 2015.11.01 Bükk, Létrástető Fotó: Szilvásy Edit |