Csak feltételesen fogyasztható!
Syn.: Lactarius glaucescens; Lactarius pergamenus
Kalap: már fiatalon kiterül, gyorsan bemélyed, széle felpenderedik. Átmérője gyakran meghaladja a 12-15 cm-t is. Előbb fehéres, majd a közepétől a széle felé okkeres, sőt rókavöröses foltok tarkítják, amelyek öregen szinte az egész kalap színét adják. Nyomásra, sérülésre fakó kékeszöld, szürkészöld árnyalatok keletkeznek amúgy is száraz, szinte nemezes felszínén.
Lemezek: nagyon sűrűn állók, előbb fehérek, majd okkersárgák, tönkre kissé lefutóak. Spórapora fehér.
Tönk: vastag, rövid, fehér, rozsdás foltokkal. Nyomásra ez is, miként a lemezei, kékesszürkészölden foltosodik.
Hús: kemény, vastag, fehér, majd lassan halvány zöldesszürke, tengerkék lesz a kibuggyanó sűrű tejnedv színváltozása miatt. Csípős húsának gyenge gyümölcsillata van.
Előfordulás: lomberdeink nyári, kora őszi gombája. Gyertyános tölgyesekben gyakoribb. Fenyővel elegyes bükkösökben is találtak már.
Étkezési érték: Rimóczi szerint nem ehető, Gerhardt szerint ehető, Locsmándi Csaba - Vasas Gizella szerint feltételesen ehető. (!!!)
Megjegyzés: Az ellentmondó étkezési érték jelölések közül a legfrisebb kézikönyvet vettük alapul.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5
Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve
Dr. Locsmándi Csaba - Dr. Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Cser Kiadó 2013.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2018.07.01 Balatonfüred, Tormán-hegy Fotó: Frits Kata levelezőnk | 2018.07.01 Balatonfüred, Tormán-hegy Fotó: Frits Kata levelezőnk | 2018.07.01 Balatonfüred, Tormán-hegy Fotó: Frits Kata levelezőnk |
2018.07.01 Balatonfüred, Tormán-hegy Fotó: Frits Kata levelezőnk | 2018.07.01 Balatonfüred, Tormán-hegy Fotó: Frits Kata levelezőnk |