Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Amanita aspera
Kalap: 4-12 cm széles, domború, széle nem vagy csak gyengén barázdált. Felülete száraz, világosbarna, okkerbarna, a közepe feketésbarna lehet; letörölhető sárgásbarna pöttyökkel.
Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehérek, idősen halvány krémszínűek.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, a gallér fölött fehér, alatta halványsárgás, felfelé vékonyodik, gumós, bocskora nincs; jól fejlett, krémszínű gallért visel.
Hús: puha, fehér vagy halványsárgás árnyalatú, a kalapbőr alatt világosbarna.
Előfordulás: VIII-X, lomb- és fenyőerdőben, melegkedvelő. Magyarországon ritka faj, a mediterrán térségben jóval gyakoribb. Fagymentes helyeken egész télen át teremhet.
Étkezési érték: nem ehető (Funga Hungarica).
Megjegyzés: teljesen fehér változata (A. franchetii var. lactella) is létezik.
Hasonló fajok: szürke galóca (Amanita excelsa).
Forrás: Cetto, Bruno - Der Grosse Pilzführer, 2. kötet
Funga Hungarica
2016.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2016.07.22 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2012.10.20 Sárospatak, Long-erdő Fotó: Szűcs Béla | 2012.10.20 Sárospatak, Long-erdő Fotó: Szűcs Béla | 2012.08.05 Cserehát, Zubogy Fotó: Szilvásy Edit |
2012.08.05 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2012.07.26 Cserehát, Zubogy Fotó: Szűcs Béla | 2011.08.10 Cserehát, Ragály Fotó: Szűcs Béla |
2009.09.25 Salgótarján Fotó: Szűcs Béla | 2009.09.25 Salgótarján Fotó: Szűcs Béla | 2009.09.25 Salgótarján Fotó: Várhidy Zsuzsanna |