MIGE
2024. december 10.
Judit

Érdes galóca - Amanita franchetii

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Amanita aspera

 

Kalap: 4-12 cm széles, domború, széle nem vagy csak gyengén barázdált. Felülete száraz, világosbarna, okkerbarna, a közepe feketésbarna lehet; letörölhető sárgásbarna pöttyökkel.

 

Lemezek: sűrűk, szabadon állók, fehérek, idősen halvány krémszínűek.

 

Tönk: 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag, a gallér fölött fehér, alatta halványsárgás, felfelé vékonyodik, gumós, bocskora nincs; jól fejlett, krémszínű gallért visel.

 

Hús: puha, fehér vagy halványsárgás árnyalatú, a kalapbőr alatt világosbarna.

 

Előfordulás: VIII-X, lomb- és fenyőerdőben, melegkedvelő. Magyarországon ritka faj, a mediterrán térségben jóval gyakoribb. Fagymentes helyeken egész télen át teremhet.

 

Étkezési érték: nem ehető (Funga Hungarica).

 

Megjegyzés: teljesen fehér változata (A. franchetii var. lactella) is létezik.

 

Hasonló fajok: szürke galóca (Amanita excelsa).

 

Forrás: Cetto, Bruno - Der Grosse Pilzführer, 2. kötet

              Funga Hungarica

              www.mykoweb.com

 


2016.07.22 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.07.22 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2016.07.22 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.10.20 Sárospatak, Long-erdő
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.20 Sárospatak, Long-erdő
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.08.05 Cserehát, Zubogy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.05 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.07.26 Cserehát, Zubogy
Fotó: Szűcs Béla
 
2011.08.10 Cserehát, Ragály
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.09.25 Salgótarján
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.09.25 Salgótarján
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.09.25 Salgótarján
Fotó: Várhidy Zsuzsanna
 

Vissza a fajlistához