Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Gyöngyös keserűgomba
Kalap: (3)5-8(10) cm átmérőjű, először domború, de közepe már fiatalon bemélyedhet, mélyedésben lehet kis púp, később kiterül, de széle sokáig begöngyölt marad. Felszíne merev, ráncos tapintású, nedvesen síkos, színe füstszürke- szürke, esetleg kevés barnával (zöld szín nincs, csak úgy látszik). Körkörösen barnásszürkésen zónázott a teljes kalap.
Lemezek: sűrűk, tönkhöz nőttek, egészen rövid féllemezek vannak, színe először krém, majd okkeres- rózsás lesz.
Tönk: 1,7-4,5 cm hosszú, 0,8-2,4 cm vastag, hengeres, merev, üreges, felszíne sima, színe szürke vagy szürkésokker, lemeznél kissé sötétebb, a csúcsa felé lehet világosabb.
Hús: vastag, merev, fehéres vagy világos lemezszínű, tejfehér, nem változik, íze azonnal csípős.
Termőhely és idő: gyertyános és gyertyánelegyes erdőkben nyártól őszig. Gyertyánmikorrhizás.
Étkezési érték: csípős íze miatt nem ehető.
Megjegyzés: Összetéveszthető a nagyon hasonló Lactarius pyrogalus fajjal, amelyik viszont mogyoró- mikorrhizás, lemezei sárgás színűek és kevésbé sűrűk, kalapszínében több a barna. Hasonló fajok a bükkhöz kötött, fehéres lemezű Lactarius blennius és Lactarius fluens is.
Elkülönítő bélyegei:
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2009.07.14 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.14 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária | 2009.07.14 Bükkszentkereszt Fotó: Hodobay Mária |
2006.09.03 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.03 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.03 Cserehát-Hegymeg Fotó: Hodobay Mária |