Ez a gomba ehető.
Syn.: Cikória tejelőgomba, kámforszagú tejelőgomba
Kalap: 2-5 cm széles, közepe kissé púpos, sötét narancs- vagy vörösbarna, feketésbarna, felülete száraz, nem fényes, sugarasan ráncos vagy egyenetlen.
Lemezek: fiatalon húsrózsásak, majd vörösbarnák, a kihulló spóraportól fehéresek, sérülésre barnán foltosodók; a tejnedv fehéres, vízszerű marad.
Tönk: sötét vörösbarna, az alján feketésbarna, üregesedő.
Hús: frissen gyengén poloskaszagú, idősen vagy megszáradva lestyán-, Maggi-kocka- vagy cikóriaszagú; enyhe ízű, kesernyés utóízzel.
Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, savanyú talajokon.; hazánkban nem gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, megszárítva, porítva fűszergombának használható fel. (!!!)
Hasonló fajok: a daróc-tejelőgomba, a poloskaszagú tejelőgomba.
Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok Kézikönyve
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.08.29 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2014.08.29 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2014.08.29 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit |
2014.08.29 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit |
2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.08.04 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit |