Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Zöldes keserűgomba
Kalap: 3-7-(9) cm átmérőjű, domborúból kiterül, közepe lehet bemélyedő, széle nem bordás, aláhajló, lehet szabálytalanul hullámos felszíne síkos színe olívszürke vagy világos olív, sokszor koncentrikusan sötétebb pontokkal- foltokkal a kalap széle felé.
Lemezek: sűrűk tönkhöz nőttek, fehérek, öregen halvány krémszínűek lesznek.
Tönk: 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5 cm vastag, hengeres, merev, sima, kalapszínű, csúcs és bázis halványabban.
Hús: merev, fehéres tej fehér, szürkül idővel íze csípős.
Termőhely és idő: koranyártól késő őszig gyertyános-bükkösökben, bükkösökben. Bükkmikorrhizás.
Étkezési érték: nem ehető.
Megjegyzés: összetéveszthető a sötétebb lemezszínű, ritkább lemezű fakószínű tejelőgomba fajjal, melynek kalapszínében, bár felületesen látszik zöld szín, alaposan megnézve mégsincs, tönkje viszont világosabb.
Forrás: TERRA
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2012.11.17 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.17 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2012.11.17 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit |
2012.11.17 Bükkszentkereszt Fotó: Szilvásy Edit | 2008.08.17 Bükk, Szepesi rét Fotó: Hodobay Mária | 2006.09.11 Fotó: Zygmunt Augustowski |