Ez a gomba ehető.
Syn.: Csigapereszke
Kalap: 5-12 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, közepén kis púppal, sokáig begöngyölt szélű, majd kiterül, fehéres alapszínű felületét borvörös foltok tarkítják, kissé tapadós, szárazon fénylő.
Lemezek: szélesen a tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, vastagok, fehéresek, borvörösen foltosodnak.
Tönk: 5-8 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, általában zömök, fehéres, borvörösen foltos, a csúcsán szemcsés, korpázott, lefelé sima.
Hús: vastag, kemény, fehéres, vörös foltokkal, szaga nem jellegzetes, íze idősen kesernyés.
Előfordulás: augusztustól novemberig, savanyú talajú lomberdőben növő, viszonylag ritka faj. (!!!)
Étkezési érték: fiatalon ehető.
Megjegyzés: a gomba alakja inkább pereszkére emlékeztet. A nem ehető nyárfa-pereszkével téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2020.10.30 Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2020.10.30 Csanyik Fotó: Szűcs Béla | 2020.10.25 Ortás-rét, Bükk-hg. Fotó: Magyar Józsefné Leskó Valéria |
2014.10.09 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2014.09.28 Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | 2014.09.28 Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk |
2010.11.14 Bükk, Csanyik Fotó: Szilvásy Edit | 2010.10.02 Cserehát Fotó: Magyar Józsefné | 2010.09.25 Bükk Fotó: Magyar Józsefné |
2010.09.12 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2010.09.12 Bükk Fotó: Magyar Józsefné | 2007.09.22 Ispánk Fotó: Szűcs Béla |