Ez a gomba ehető.
Kalap: 2-6 cm széles, sötét szürkésbarna, olajbarna, olívzöldes árnyalattal, közepén gyakran sötétebb púppal, széle világosabb, vékony húsú, felülete vastagon nyálkás.
Lemezek: fehéresek, gyengén lefutók, gyakori köztes lemezekkel.
Tönk: szürkésbarna, csúcsán világosabb, lefelé egyszínű vagy kígyóbőrszerűen díszített, nyálkás, karcsú, gyakran görbe.
Hús: puha, fehéres, színe nem változik.
Spóra: feltűnően nagy, elliptikus, 12-16 x 7-8,5 µm. Spórapora fehér, nem amiloid.
Előfordulás: VIII-XI; mohos, savanyú talajú, hegyvidéki lucosokban. Magyarországon egyik forrásunk szerint nem található, de a Funga Hungarica-ban szerepel.
Étkezési érték: ehető, de ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)
Hasonló fajok: barnanyálkás csigagomba (H. latitabundus), olajszínű csigagomba (H. persoonii).
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a források alapján Szűcs Béla jegyezte (2019.01.12).
Lucos talaján 2017.09.16 Pádis, Csodavár Fotó: Boros Lajos levelezőnk |