Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: fiatalon tompán kúpos, majd domború, harang alakú, tompa púppal csaknem teljesen kiterül. Felszíne nedvesen zsírfényű, tapadós, szárazabb időben selymesen fénylik. Narancs, aranysárga színe később kifakul, szürkés vagy olajsárga foltokkal. Vékony széle betöredezhet, nem vagy alig bordás.
Lemezek: szélesek, sárgák, narancssárgák, közöttük egyre erősebb narancsvöröses árnyalattal, szélesen tönkhöz nőttek vagy lefutóak.
Tönk: lefelé vékonyodó, hullámos, hosszában kissé nyomott lehet. Felszíne sima, hosszanti szálakkal, kalapjánál világosabb árnyalatokkal, de legalja többé-kevésbé mindig fehér. Belseje csöves.
Hús: citrom- vagy narancssárga, illata gyenge, íze kissé dohos, kellemetlen.
Előfordulás: erdei tisztások, hegyi rétek, ritkás cserjések alacsony gyepjében, mohapárnájában terem ősszel, késő ősszel, egyesével, mindig több egymás közelében.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 8
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla | 2014.08.09 Bükk, Hoór-völgy Fotó: Szűcs Béla | 2011.08.13 Gyimesbükk, Erdély Fotó: Szilvásy Edit |
2011.08.13 Gyimesbükk, Erdély Fotó: Szilvásy Edit |