Ez a gomba ehető.
Kalap: 5-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, púpos, majd ellaposodik. Szürkés-, csokoládébarna, szürkéslilás, gyakran feketés foltok tarkítják, felülete nyálkás, fénylő, csupasz.
Lemezek: mélyen lefutók, ritkán állók, vastagok, gyakran villásan elágazók, fehérek, majd szürkések, végül szürkésfeketék lesznek.
Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó. Fehéres, majd piszkosszürkés vagy barnás, alja élénksárga, vastag nyálkaréteg borítja. A fiatal gombánál a kalap szélét a tönkkel nyálkás burok köti össze, amely elszakad és a tönkön egy gallérzóna maradhat.
Hús: vastag, puha, fehéres, idősen szürkés, a tönk aljában élénksárga, nincs különösebb szaga és íze.
Előfordulás: júniustól októberig, fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, az ételt azonban nyálkássá teszi és az öreg gombák sötétre színezik, ezért étkezésre a fiatalját gyűjtsük. (!!!)
Megjegyzés: hasonlít a nem ehető nyálkástönkű pókhálósgombához és az ehető vöröses nyálkásgombához.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat.
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | 2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány Fotó: Hendrik Péter levelezőnk | 2014.07.05 Bükk, MIGE Szakmai Napok Fotó: Horváth István levelezőnk |
2014.07.05 Bükk, MIGE Szakmai Napok Fotó: Horváth István levelezőnk | 2013.10.10 Zubogy Fotó: Szűcs Béla | 2013.10.10 Zubogy Fotó: Szűcs Béla |
2012.10.13 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2012.09.22 Cserehát, Ragály Fotó: Magyar Józsefné | 2010.07.03 Bükk Fotó: Szilvásy Dénes |
2008.10.25 Cserehát, Ragály Fotó: Hodobay Mária | 2008.10.12 Bükk, Nagymező Fotó: Magyar Józsefné | 2007.09.21 Ispánk Fotó: Hodobay Mária |
2007.09.21 Ispánk Fotó: Hodobay Mária | 2007.09.21 Ispánk Fotó: Szűcs Béla | 2007.09.21 Ispánk Fotó: Hodobay Mária |