Ez a gomba ehető.
Kalap: fiatalon domború, majd kiterül, gyakran kissé púpos, de bemélyedő közepű is lehet. Pereszke habitusú. Erősen nedvszívó. Szürkésbarna, vöröses barna, bordás peremmel.
Lemezek: előbb szinte fehérek, majd fakó barnák, hússzínű árnyalattal.
Tönk: fehér, hosszanti szálas, legalja kissé szélesedik, csöves, könnyen összenyomható.
Hús: fehéres, vékony, nagyon törékeny, lisztszagú és ízű.
Előfordulás: ligeterdőkben, hegyvidéki kőrisesek, gyertyános tölgyesek, cserjések gyorsan felmelegedő tisztásain terem a kucsmagombákkal egy időben és olykor ugyanazon a helyen is. Gyümölcsösök, parkok fái alatt is találták már. Európa szerte megfigyelték már a szilfák körüli viszonylag gyakoribb előfordulását. A Funga Nordica és más külföldi források szil mikorrhizásnak írják.
Április és májusban terem egyesével, gyakran többedmagával, néha laza csoportokban.
Étkezési érték: ehető (Funga Hungarica), de étkezésre nem ajánlott, mivel könnyen összetéveszthető más döggombafajokkal! (!!!) (Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017) mérgezőnek jelöli!)
Forrás: Régis Courtecuisse: Guide des Champignons de France et d'Europe 2013.
https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/Aprilroetling.htm
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
Szil és cseresznye alatt 2017.04.30 Kelet-Bakony, Tés közelében Fotó: Zsoldos Márton levelezőnk | 2017.04.30 Kelet-Bakony, Tés közelében Fotó: Zsoldos Márton levelezőnk | Quercus, Carpinus, Ulmus alatt 2014.04.14 Budai-hg., Nagykovácsi Fotó, határozás: Albert László |