Ez a gomba ehető.
Termőtest: 4-12 cm hosszú, 3-8 cm átmérőjű, tölcsér vagy trombita formájú, lefelé csőszerűen elkeskenyedő, végig üreges, széle fodros, hullámos, gyakran szakadozott. Szürke, szürkésbarna, feketés színű, felülete finoman pelyhes, szálas-nemezes, szálkás-pikkelyes.
Termőréteg: a termőtest külső részén található, fiatalon sima, majd gyengén ráncos, néha kissé eres, szürke, kékesszürke, hamuszürke, idősen a spóraportól fehéren deres.
Hús: vékony, nagyon törékeny, szürkésfekete színű, frissen szaga és íze nem jellegzetes, de szárítva fűszeres-aromás.
Előfordulás: júliustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben, csoportosan termő, gyakori faj.
Étkezési érték: ehető, szárítva kiváló fűszer. (!!!)
Megjegyzés: könnyen felismerhető, más gombafajjal nem téveszthető össze.
Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Kőszeginé Tóth Judit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Hodobay Mária | ![]() Fotó: Pálmai Ferenc |