Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: kúpos vagy félgömbölyű, harang alakú vagy domború lesz, végül kiterül, középen mindig jól fejlett púppal. Felszíne nedvszívó, nedvesen sötét, csaknem feketésbarna, szárazabb időben vörösbarna. Fiatalon burokmaradványok: finom, ezüstös szálak borítják. Széle sokáig aláhajló, majd sűrűn berepedezik, mint a susulykáké.
Lemezek: előbb fakóbarnák, majd sötét rozsdabarnák. Viszonylag szélesen a tönkhöz nőttek.
Tönk: nyúlánk, lefelé szélesedik, fakó rózsáslila felszínén hosszanti, fehér szálak futnak, gyenge öveket is létrehozva. Nyomásra lassan vörösödik.
Hús: fehéres húsa a kalapbőr alatt sötétbarna, kellemesen édeskés illatú, íze émelyítő.
Előfordulás: gyertyános-bükkösökben, gyertyános-tölgyesekben él. Többnyire tisztások, erdei utak, árkok szélén jelenik meg. Mindig számos példány terem egymás közelében, néhány tenyérnyi helyen. Nyár elejétől késő őszig előfordulhat.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: http://www.ambmuggia.it/forum/topic/6527-cortinarius-castaneus/
https://www.funga.fi/Karstenia/Karstenia_58-1_2020-6.pdf
Rimóczi I.: Gombaválogató 10., 141.oldal (129)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A fajleírást a források alapján, Molnár Edit közreműködésével Szűcs Béla készítette (2022.02.07).
MMT tanfolyami találat 2020.10.26 Csanyik-oldal, Bükk-hg. Fotó: Szűcs Béla, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | MMT tanfolyami találat 2020.10.26 Csanyik-oldal, Bükk-hg. Fotó: Szűcs Béla, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | MMT tanfolyami találat 2020.10.26 Csanyik-oldal, Bükk-hg. Fotó: Szűcs Béla, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |