MIGE
2025. február 06.
Dóra, Dorottya

Csavart fonalgomba* - Typhula contorta

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Termőtest: 0,5–3 cm magas, a bázisában 0,2–0,6 cm átmérőjű, onnan elvékonyodó, atipikus, gyakran megtekeredett, olykor kihegyesedő. Sárgás-, vöröses- vagy szürkésbarna, felülete ráncolt, gyűrött. A termőréteg a termőtest külső felületét borítja. A bázisában finoman nemezes, szöszös.

 

Hús: vékony, sárgás, rugalmas, szálas. Szagtalan, íze nem jellegzetes.

 

Spórák: elliptikusak, 10–15 x 5,5–8 µm méretűek, sima felületűek, csírapórus nélküliek, inamiloidok (Melzer-reagens hatására a spórafal nem színeződik ibolyásra, kékesre vagy feketésre), színtelenek. Spórapor fehér.

 

Előfordulás: őszi faj, szeptembertől novemberig terem, lombosfák, különösen éger (Hagara, Overall) és fűz (Læssøe és Petersen) elhalt, de még a fához kapcsolódó vagy már a talajra hullott ágain, gyakran kisebb nagyobb csoportokban nő. Szaprotróf faj. Magyarországi gyakoriságáról nincsenek megbízható adataink, vélhetően ritka.

 

Étkezési érték: nem ismert, a különböző fonalgomba-fajok fogyasztásának a legjobb tudásunk szerint sehol nincs hagyománya, így a gémüstökgombához hasonlóan nem ehető fajként tekintünk rá (Hagara-nál és Overall-nál nem ehető).

 

Hasonló fajok: a gémüstökgomba termőtestei sokkal hosszabbak, bunkósak (olykor kissé hegyesedők), felületük kevésbé gyűrött.

 

Megjegyzés: a faj és a Typhula nemzetség rendszertani helyzete nem teljesen tisztázott. A csavart fonálgombát* több szerző (pl. Hagara, Læssøe és Petersen) mind a mai napig a gémüstökgomba egyik, atipikus megjelenésű változatának tekinti. Ugyancsak többek látszólag nem fogadják el Olariaga és Salcedo (2012) javaslatát a Macrotyphula nemzetség Typhula nemzetségbe való, makro- és mikrobélyegek, valamint genetikai egyezések alapján történő beolvasztásáról. A feldolgozott szerzők többsége a gémüstökgombához hasonlóan a Macrotyphula nemzetség tagjaként említi.

 

*A faj magyar neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

FORRÁS:

Eyssartier, G., Roux, P. (2024): Le Guide des champignons: France et Europe. 5e édition. Éditions Belin, Paris, p. 1060. 

Hagara, L. (2014): Ottova Encyklopédia Húb [(Az) Ottó (Kiadó) gomba enciklopédiája]. Ottovo nakladatelství s.r.o., Praha, p. 604. 

Læssøe, T., Petersen, J.H. (2019): Fungi of Temperate Europe vol. 2. Princeton University Press, Princeton and Oxford, p. 1111. 

Olariaga, I., Salcedo, I. (2012): New combinations and notes in clavarioid fungi. Mycotaxon 121:37–44. 

Overall, A. (2017): Fungi: Mushrooms & Toadstools of parks, gardens, heaths and woodlands. [szerzői kiadás], p. 392.

 

A leírást a források alapján Fődi Attila készítette (2025. 01. 31.).

A fajlistában rögzítette: ifj. Kaposvári László (2025. 02. 03.).


2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 
2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 
2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 
2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 
2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 
2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 
2022.01.03 Hencse
Fotó: Mokánszki Gabriella levelezőnk
 

Vissza a fajlistához