Ez a gomba ehető.
Syn.: Hericium flagellum
Termőtest: 3-12 (60) cm méretű; közös alapból kiinduló elágazó ágak, lelógó fehéressárgás tüskék alkotják.
Hús: fehéres, puha, öregen szívós és sárgásabb. Illata kellemes, íze enyhe.
Spóra: 4,5-6 x 4,5-5,5 µm, sima. Spórapora fehér, amiloid.
Előfordulás: fán élő szaprotróf, fehérkorhasztó; holt tűlevelű fákon, tuskókon, leginkább jegenyefenyőn és lucfenyőn, nyártól késő őszig nő. Magyarországon még nem találták. Ritka, német besorolása erősen veszélyeztetett (VL2).
Étkezési érték: fiatalon ehető, de ha megtalálnánk, ritkasága miatt hagyjuk termőhelyén!
Megjegyzés: termeszthető faj.
Forrás: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/TannenStachelbart.htm
Mycobank
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A fajleírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2021.12.12).
Jegnyefenyő - luc vegyes erdőben 2020.10.16 Erdély, Borszék, 900 m felett Fotó: Kolozsi István levelezőnk | Jegnyefenyő - luc vegyes erdőben 2020.09.21 Erdély, Borszék, 900 m felett Fotó: Kolozsi István levelezőnk | Jegnyefenyő - luc vegyes erdőben 2020.09.21 Erdély, Borszék, 900 m felett Fotó: Kolozsi István levelezőnk |
Jegnyefenyő - luc vegyes erdőben 2020.09.21 Erdély, Borszék, 900 m felett Fotó: Kolozsi István levelezőnk | Jegnyefenyő - luc vegyes erdőben 2017.09.17 Erdély, Borszék, 900 m felett Fotó: Kolozsi István levelezőnk | Jegnyefenyő - luc vegyes erdőben 2017.09.17 Erdély, Borszék, 900 m felett Fotó: Kolozsi István levelezőnk |