EZ A GOMBA MÉRGEZŐ!
A kalap 50–100 mm széles, fiatalon harang alakú vagy kúpos, később kiterül, általában széles középső púppal. Felülete higrofán, száraz-sima vagy benőtten rostos, sárgásbarna, selymes fényű, meghatározatlan szürkére halványul. A kalap karimája nagyon gyakran szabálytalanul hullámos vagy karéjos.
A lemezek meglehetősen ritkák, eleinte fehéresek, később rózsaszínek, a tönkhöz kapcsolódnak.
A tönk hengeres vagy enyhén duzzadt, 30–100 x 5–20 mm, száraz, fehér, hosszirányban selymes rostos, az idősebb termőtesteken megbarnul.
A hús kemény, fehér, barnás a kalap bőre alatt. Illata és íze lisztes.
Mikroszkopikus jellemzők: A spórák négyzet alakúak, 5-7 tüskével, 7,5–11 x 6,5–9 µ. A spórapor rózsaszín. A lemezek élén nincsenek cisztidák.
Előfordulás: augusztustól októberig növekszik, elszórtan, általában csoportosan, világos erdőkben és parkokban lombhullató fák (tölgy, bükk, hárs) alatt, gyakran a fűben.
Étkezési érték: mérgező.
Megjegyzés: összetéveszthető az ehető tövisalja gombával (Entoloma clypeatum), amely azonban csak tavasszal nő a csonthéjasok alatt.
Forrás: https://www.myko.cz/myko-atlas/Entoloma-lividoalbum/
A fajleírást a forrás alapján Szilvásy Edit készítette (2021.08 08).
Szentlélek, XII. Szakmai Nap 2023.06.30 Bükk-hg., Csókás Fotó: Molnár Rudolf | 2021.08.08 Trizs Fotó: Szilvásy Edit | 2021.08.08 Trizs Fotó: Szilvásy Edit |
2021.08.08 Trizs Fotó: Szilvásy Edit | Entoloma lividoalbum spórák 2021.08.08 Trizs Fotó: Szilvásy Edit | Entoloma lividoalbum spórák Fotó: Szilvásy Edit |