Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 3–7 cm átmérőjű. Domború, majd kiterül. Felszíne fehér szálakkal benőtt (csak nagyon fiatalon lehet tapadós), később barnán foltosodó, középen halványabb, a kalap széle felé haladva sötétebb sárgásbarna higrofán foltokkal, csíkokkal, zónákkal.
Lemezek: először halvány szürkésbarna, néha kékes-lilás árnyalattal, majd halvány okker, később rozsdabarna színű. Éle az éptől a fűrészesig változhat. Édes, gyümölcsös illatú.
Tönk: 4–8 × 1–2 cm. Bázisa bunkós (legfeljebb 3 cm széles). A vélum fehér övet, gallérzónát alkot. Az öv felett szürkésfehér, szürkéskék, alatta fehéres a vélummaradvány van.
Hús: higrofán sávoktól márványozott, tönkbázisban halvány szürkésbarna, a tönk csúcsán kékes árnyalatú, a kalapban szürkésfehér színű. Illata általában édes, gyümölcsös, a gyümölcs-észterekre emlékeztető (hasonló, mint a C. traganus, C. agathosmus, C. torvus vagy C. ionosmus fajoknál).
Előfordulás: meszes talajú nyírerdőkben, vegyes erdőkben júniustól augusztusig.
Étkezési érték: étkezési értéke nem ismert, feltehetően nem ehető.
Megjegyzés: első magyarországi adat!
Forrás:
Brandrud, T.E., Bendiksen, E., Dima, B. (2015): Some new and little known telamonioid Cortinarius species from Norway. Agarica 36: 11-42.
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A fajleírást a források alapján Molnár Edit készítette (2021.01.25).
Első magyarországi adat 2020.07.05 Bánki Arborétum, Debrecen Fotó: Molnár Rudolf, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |