Ez a gomba NEM EHETŐ.
Termőtest: egyéves, konzolos, szélesen csatlakozik az aljzathoz, lapos, félkör- hosszúkás alakú, 4-10 (13) cm átmérőjű, széle vékony, éles, enyhén hullámos, fiatalon húsos és nedvdús, száradva összezsugorodik, vékonnyá és törékennyé válik. Felső felülete frissen fényes narancsszínű, finoman molyhos-szőrös, száradva pereme mentén sárgás narancssárgára fakul, a többi részen szalmasárga vagy halvány narancsszínű, krémszínű lesz, KOH-ra rózsaszín reakciót mutat..
Termőréteg: pórusfelülete fiatalon enyhe narancsszínű, szárazon világos krémszínű vagy szalmasárga. A pórusok szögletesek, fiatalon többé-kevésbé izodiametrikusak, 3-4 db/mm, vékony válaszfalakkal; szárazon a csövek zsugorodnak, a pórusok torzulnak, némelyek 0,5 mm szélesek lehetnek, még akkor is, ha a pórusok többsége továbbra is a 3-4 db/mm tartományba esik.
Hús: fehér, frissen puha és vizes, a csövek felé sűrűbb, szárazon törékeny, üreges, legfeljebb 2 mm vastag; a pórusfelülettel egyszínű csőréteg legfeljebb 3 mm vastag. Íze enyhe.
Spóra: szélesen ellipszoid, 4-4,5 x 2-2,5 µm.
Előfordulás: fán élő szaprotróf, fehérkorhasztó, keményfa nemzetségek tagjain (Alnus, Betula, Carpinus, Corylus, Fagus, Prunus, Quercus, Sorbus, Tilia) leginkább ősszel nő. Elterjedt, de mindenütt ritka faj. Magyarországi veszélyeztetettsége nem megállapított.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Poroid fungi of Europe, L. Ryvarden és I. Melo 2017
Fungi of Temperate Europe, Thomas Laessoe, Jens H. Petersen 2020
https://www.123pilzsuche.de/daten/details/OrangegelberSaftporling.htm
Funga Hungarica
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2020.12.22).
2019.09.21 Szőce Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | 2019.09.21 Szőce Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | 2019.09.21 Szőce Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |