Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Abortiporus fractipes
Kalap: nagyon változékony, központostól oldalt állóig, lapított, 1-4 cm széles, 1-5 mm vastag, fiatalon puha, szárazon törékeny; felső felülete fiatalon fehér, korosodva és szárazon sárgás, szalmaszínű, eleinte finoman bolyhos, később nyomottabb, rétegesebb, gyakran kissé ráncos, általában nem zónázott.
Termőréteg: pórusfelülete fehér, krémszínű, a pórusok szögletesek, 4-5/mm, gyakran lefutók, de élesen határoltak.
Tönk: ha van, legfeljebb 4 cm hosszú, színe fehértől sárgáig; hengeres vagy lapított, a kalap felé szélesedik.
Hús: fehértől sárgáig; kétrétegű, kemény tömör alsó rétegét egy sokkal lazább réteg fedi, amely idősebb korában rásülhet. Csövei színtelenek, legfeljebb 3 mm vastagok. Szaga semleges, íze kissé keserű lehet.
Spóra: szélesen ellipszoid vagy oválistól félgömbölyűig, 4,5-6 x 4-5 µm, kissé vastag falú. Spórapora világossárga.
Előfordulás: fán élő szaprotróf; holt keményfákon (Fagus, Fraxinus, Corylus, Carpinus, Almus), gyakran földbe temetett faágakon vagy gyökereken nő. Nagyon ritka. Veszélyeztetettsége Magyarországon nem megállapított, Németországban kihalással veszélyeztetett (VL1).
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: Poroid fungi of Europe, L. Ryvarden, I. Melo 2017
https://www.123pilzsuche.de/daten/details/Stielsaftporling.htm
Funga Hungarica
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2020.12.22).
Égeresben, vékony faágon 2020.12.17 Szente Fotó: Mokánszki Gabriella, határozás: Papp Viktor | Égeresben, vékony faágon 2020.12.17 Szente Fotó: Mokánszki Gabriella, határozás: Papp Viktor |