Ez a gomba ehető.
Kalap: 3-10 cm széles, domború, majd lapos, fehéres színű, megszáradva sárguló.
Termőréteg: fehéres, krémszínű, idősen kissé sárgul, tüskéi viszonylag vékonyak, sűrűn állók, törékenyek.
Tönk: központi helyzetű, fehéres, száradva sárgul.
Hús: fehér, csak a tönk aljában krémszínű.
Spóra: széles elliptikus 4,5-5,5 x 3-4 µm, a bazídium öt vagy hatspórás.
Előfordulás: VIII-X.; fenyő- és vegyes erdőben, savanyú talajon nő, Közép-Európában ritka, a Földközi-tenger mellékén gyakoribb. Magyarországon ritka gombafaj.
Étkezési érték: ehető, de ritka, ha megtaláltuk, hagyjuk termőhelyén!
Megjegyzés: kisebb spórái alapján biztosan elkülöníthető a sárga gerebentől (Hydnum repandum).
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A fajleírást a forrás alapján Szabó Ernő levelezőnk jegyezte (2020.10.23).
2020.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | 2020.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | 2020.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk |
2020.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk | 2020.10.23 Bükkszék Fotó: Szabó Ernő levelezőnk |