MIGE
2024. december 03.
Ferenc, Olívia

Narancssárga fásgereben - Hydnellum aurantiacum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Syn.: Narancssárga gereben

 

Kalap: 3-10 cm széles, fiatalon fehéren bársonyos, majd fokozatosan narancsbarnás lesz, felülete egyenetlen, felhasadozó, széle fehéres, majd sárgás, karéjos, lebenyes.

 

Termőréteg: tüskés, lefutó, fiatalon fehéres, idősen narancsszínű.

 

Tönk: fahéj- vagy narancsbarnás, felülete nemezes.

 

Hús: a tönkben narancsos, a kalapban sárgás színű; lisztszagú, néha keserűmandula illatú is lehet.

 

Spóra: 4,5-6,5 x 4-5,5 µm, zápfogszerűen dudoros.

 

Előfordulás: VIII-X hó; hegyvidéki fenyvesekben, luc és jegenyefenyő alatt, savanyú talajon, hegyvidéken nő. Magyarországon még nem találták.

 

Étkezési érték: nem ehető, ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

              Funga Hungarica

              MycoBank

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2020.09.01).

 


2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Pusztai Eszter
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Pusztai Eszter
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Pusztai Eszter
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Pusztai Eszter
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Pusztai Eszter
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Pusztai Eszter
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Lovász Andrea
 
2023.07.13 Retyezát-hg., Erdély
Fotó: Lovász Andrea
 
Mészkerülő bükkösben
Mészkerülő bükkösben
2020.08.11 Ómassa közelében, Bükk-hg.
Fotó: Pelles Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
Mészkerülő bükkösben
Mészkerülő bükkösben
2020.08.11 Ómassa közelében, Bükk-hg.
Fotó: Pelles Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
Mészkerülő bükkösben
Mészkerülő bükkösben
2020.08.11 Ómassa közelében, Bükk-hg.
Fotó: Pelles Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 
Mészkerülő bükkösben
Mészkerülő bükkösben
2020.08.11 Ómassa közelében, Bükk-hg.
Fotó: Pelles Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint
 

Vissza a fajlistához