Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: 2-4 cm átmérőjű, tölcsér alakú, vagy tölcséresedő, sötét vörösesbarna színű, felszíne pihés, széle erősen aláhajló, színe sérülésre nem változik.
Lemezek: lefutók, meglehetősen vastagok, fehéres krémszínűek. Közteslemezek vannak.
Tönk: 3-5 x 0,8-1,5 cm méretű, hengeres, felfelé kissé vastagodik, a kalaphoz központosan csatlakozik; fehéres krémszínű vagy enyhén barnás; felülete sima; fiatalon tömör, éretten üregesedik.
Hús: rostos, fehéres krémszínű vagy enyhén barnás. Szaga enyhén fűszeres.
Spóra: nyújtott ellipszoid vagy hengeres, vékony falú, (5,8-) 5,9 – 8,5 (-9,5) x (3,5-) 3,8 – 402 (-4,9) µm, áttetsző, cyanofil, amyloid.
Előfordulás: tűlevelű erdőkben, eddig csak Szardíniából ismert (lásd forrásunkat). Hazánkban első, 2019.11.22-én dokumentált példányait lucfenyvesben találták.
Étkezési érték: nem ismert, feltehetően nem ehető.
Megjegyzés: a fajt 2016-ban írták le, egyelőre kevés irodalmi információ van róla.
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
Forrás:
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla készítette (2020.05.15). A nem hivatalos magyar fajnevet Dima Bálinttal egyeztetve kapta.
Első hivatalos hazai adat 2019.11.22 Kőszegi-hg. Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | Első hivatalos hazai adat 2019.11.22 Kőszegi-hg. Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint | Első hivatalos hazai adat 2019.11.22 Kőszegi-hg. Fotó: Benkő Gábor, molekuláris vizsgálat: Dima Bálint |