Ez a gomba NEM EHETŐ.
Kalap: A kezdetben domború kalap idővel kiterül, átmérője 6-20 cm. A kalap bőre nedvesen ragadós, száraz időben fényes, selymes tapintású. Színe fiatalon kékeslila, idősödve közepétől kezdve bebarnul, szélén a lilásbarnás szín megmarad. Széle begöngyölt marad még kiterült állapotában is. .
Lemezek: tönkhöz nőttek, halványlilából rozsdabarnára színeződnek, élük fogazott. A lemezeket fiatalon fehér-halványszürke fátyol (cortina) fedi.
Hús: kemény, fehéres lila. A kettévágott példány húsa a tönk aljában lassan sárgul. Enyhén földszagú, íze enyhe.
Tönk: a kalap színénél világosabb kékes-lila színű, hengeres, lefelé szélesedő, a tövénél peremes gumóra bővül. Az érett rozsdaszínű spórák ráhullva megszínezik.
Spóra: 8,5-10 x (4,5-)5-5,5 µm, mandulaformájú, finoman szemölcsös.
Előfordulás: nyár végén és ősszel növekszik a lombos erdők, elsősorban idős bükk- és tölgyfák alatt, meszes preferenciájú talajon.
Étkezési érték: nem ehető.
Forrás: http://www.first-nature.com/fungi/cortinarius-caerulescens.php
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit készítette (2014.11.28.).
2015.10.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2015.10.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit | 2015.10.17 Kelemér Fotó: Szilvásy Edit |
2015.10.17 Kelemér Spórafotó: Szilvásy Edit | Gyertyános-bükkös talaján 2013.10.11 Parádsasvár, Gilice-völgy Fotó: Boros Lajos levelezőnk | Gyertyános-bükkös talaján 2013.10.11 Parádsasvár, Gilice-völgy Fotó: Boros Lajos levelezőnk |