MIGE
2024. július 24.
Kincső, Kinga

Sziklagyepi nyelespöfeteg* - Tulostoma calcareum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Termőtest: feji és tönki részre különül.

 

A fej gömbölyded, gyakran kissé nyomott, 5-12 mm átmérőjű. A külső burok (exoperidium) hifás-szemölcsös, a fekete rendzina talaj jellegzetesen beleragad, múlékony, néha szétszórt fehéres szemölcsökként marad meg a belső burok (endoperiodium) felületén. A belső burok barnás-okkeres, kezdetben meglehetősen sötét színű, idővel szürkésfehérre halványodik. Szájnyílása kör alakú, röviden csöves, szürkés vagy barnás perisztómmal körülvéve.

A fej nem feltűnően, kissé szeparált a tönktől.

 

A tönk karcsú, 20-50 x 2-3 mm, kezdetben narancsbarna, később meleg vörösesbarna, hosszirányban barázdált, felülete repedezetten, rányomottan pikkelyes, alján micélium gumóval.

 

A gleba színe narancsostól rozsdabarnáig.

 

Spóra, kapillícium: spóra gömbölyded, szemölcsös, 4-6 µm átmérőjű. A pásztázó elektronmikroszkóp (SEM) fotók vonalas rendeződésű, néha barázdásan, taréjosan összenőtt tüskéket mutatnak rajta. A kapillícium 4-10 µm átmérőjű, fala közepesen vastag, néha többszörösen elágazó. A szeptumok nem vagy csak enyhén kiszélesedők.

 

Előfordulás: jellemzően nagyobb csoportokban, száraz, napos- félárnyékos homokos-, mészköves-, sziklás élőhelyeken; hazánkban dolomit és mészkősziklagyepekben, eddig Magyarországról, Norvégiából, Spanyolországból és Svédországból van adata. Neve élőhelyi igényére utal.

 

Étkezés érték: étkezésre alkalmatlan gombafaj.

 

Megjegyzés: A hasonló szálkás nyelespöfeteg (Tulostoma squamosum) termetesebb erdei faj, szájadéka körül inkább világos udvart láthatunk, tönkje kifejezetten szálkásan hasadozik, sokszor csavart. A sötétsávos nyelespöfeteg (Tulostoma melanocyclum) hasonlít hozzá a legjobban, hiszen ennél a fajnál szintén sötét udvar látható a szájadék körül, és sötét a tönkje, de nagyobb a spórája, a tönkje barnás-feketés (nincsenek benne narancsvöröses színek), és az élőhelye is más.

 

*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).

 

Forrás: Unexpected high species diversity among European stalked puffballs …. – Jeppson és munkatársai

                                 https://mycokeys.pensoft.net/article/12176/ 

             MycoBank

 

A leírást a forrás alapján, Finy Péter kiegészítő javaslatainak figyelembe vételével Szűcs Béla készítette (2019.01.22).

 


2018.12.23 Csákberény
Fotó: Finy Péter
 
2014.12.13 Csór
Fotó: Finy Péter
 
Ezek a példányok szerepelnek Jeppson eredeti fajleírásában is
Ezek a példányok szerepelnek Jeppson eredeti fajleírásában is
2013.12.31 Pilisszántó
Fotó: Finy Péter
 

Vissza a fajlistához