Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Mycena luteoalcalina
Kalap: 1-3 cm széles, olívzöldes, feketészöldes, széle világosabb, zöldessárgás, nedvesen hosszan, áttetszően bordás, felülete finoman deres.
Lemezek: fehéresek, majd szürkés tónusúak, élük olívzöldes, -barnás, a tönkhöz nőttek.
Tönk: sárgászöldes, fiatalon fehéren deres, majd csupasz és fénylő.
Hús: kissé nitrózus szagú, retekízű.
Spóra: elliptikus, 7-12 x 6-8 µm. Spórapora amiloid.
Előfordulás: V-IX; fenyvesekben az avarban vagy faanyagon nő, Magyarországon még nem találták (VL3).
Étkezési érték: nem ehető gombafaj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!
Hasonló fajok: a gyepi kígyógomba (Mycena olivaceomarginata) kalapja sárgásszürke, néha hússzínű vagy ritkán olív árnyalatú, lemezeinek éle sárgás, barnás, zöldesbarnás, tönkje sárgás, barnás; füves, mohás területen, parkokban is nő. Magyarországon helyenként nem ritka (VL3), nem ehető faj.
Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
Funga Hungarica
A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.12.20).