Ez a gomba ehető.
Kalap: 4-10 (13) cm átmérőjű, kezdetben domború, majd kiterül, közepe többé-kevésbé benyomódik. Kalapbőre matt, sima, öregen szinte bársonyos, selymes, kétharmadáig lehúzható; okkersárga, borbarna, vörösbarna, lilásbarna, rózsaszínes, mogyoróbarna; közepe öregen olajzöld, olívzöld vagy sárgásbarna lesz. Színe erősen emlékezetet a Russula vesca színére.
Lemezek: világossárgák, elefántcsont-színűek, később narancsszínnel futtatott sötétsárgák, éretten gyakran narancssárgán reflexálnak; meglehetősen ritkák, alapjuk kereszterekkel összekötött. A tönkhöz foggal csatlakoznak, szinte teljesen szabadon állók, élük általában világosabb.
Tönk: 4-9 cm hosszú, 1-2 (2,5) cm vastag, hengeres, sima, gyorsan üregesedik; fehér, de gyorsan szürkül, bázisa gyakran sárgásszürkén foltosodik vagy barnul.
Hús: fehéres, nedvesen szürkés, puha. Íze enyhe, szaga alig érezhető gombaszag.
Spóra: gömbölyded, 7-10 x 6-8 µm, 1-1,3 µm magas különálló tüskékkel. Spórapora világossárga, szinte fehér.
Előfordulás: júliustól októberig, gyakran csoportosan, vegyes erdőben, parkban, lombhullató fákkal, leggyakrabban gyertyánnal, de olykor bükkel és tölggyel alkot mikorrhizát. Nagyon ritka.
Étkezési érték: ehető.
Hasonló fajok: változatos kalapszíne miatt gyakran csak mikroszkopikusan különíthető el más, hasonló helyen előforduló galambgomba fajoktól: Russula vesca, Russula vinosobrunnea, Russula romellii, Russula alutacea, Russula integra, Russula mustelina, zöld okkeres tónusban a Russula heterophylla.
Forrás: https://www.123pilze.de/DreamHC/Download/SchwachreagierenderLeder.htm
https://de.wikipedia.org/wiki/Schwachreagierender_Leder-T%C3%A4ubling
Collins: Fungi Guide
MycoBank
Funga Hungarica
*A faj neve nem szerepel a Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzékében (2017.04.26).
Megjegyzés: a faj példányait eddig 3 alkalommal, Szakmai Napokon sikerült azonosítani a Miskolci Gombász Egyesület működési területén.
A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2018.09.13).
X. Szakmai Napon 2019.07.06 Répáshuta Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László, Dima Bálint |